Okumak Boş Bir İş midir?




Merhabalar, bu yazıyı yazıp yazmamak da çok kararsız kaldım aslında. Yazdım sildim, yazdım sildim ama sonunda paylaşmaya karar verdim. Niyetim kesinlikle polemik yaratmak falan değil sadece geçen gün bir sitede gördüğüm; fantastik, genç yetişkin ve distopya severleri yerden yere vuran bir kaç okura(!) ve onun gibi düşünenlere cevap vermek istiyorum buradan.

Dediklerine göre, bu tür kitaplar kitaptan bile sayılmıyormuş ve gençler bu tür boş işlerle uğraşmamalıymış.


Arkadaşım! -ki olamaz- Tamam sen çok zekisin(!) belki Tolstoy belki Sheakspeare okuyorsundur, eminim(!) Herkes senin gibi olmak zorunda mı peki? Bak ne güzel demiş atalarımız "zevkler ve renkler tartışılmaz" diye. Sen hangi çocuğun klasikleri okumaya başlayıp da okuma alışkanlığı kazandığını gördün? Ben görmedim. Belki önce alacakaranlıktan başlayacak okumaya; okuyacak, okuyacak 10 sene sonra bir bakacak ki artık ona bu kitaplar yetmemeye başlamış ve daha farklı türlere yönelecek. Ya da belki hayatının sonuna kadar onları okuyacak. Olabilir. Sizin ne hakkınız var insanları bu şekilde eleştirerek kitaplardan soğutmaya? O kitapların katkısı olmayacak mı sanıyorsunuz o insanlara? Kesinlikle olacak. Daha hızlı okuyacaklar, daha fazla kelime haznesine sahip olacaklar, pratik düşünmeyi öğrenecekler, hayal güçleri gelişecek ve en önemlisi okuyacaklar! Yani ne çok değerli şeyler kazanacaklar sizin kitap olarak bile görmediğiniz kitaplardan. Bir insanın zevk almıyorsa klasik okumasının anlamı nedir? İnsan zevk almadığı şeyi sürdürebilir mi? Ben de bir Türk Dili ve Edebiyatı öğrencisiyim ve zaman zaman distopya, fantastik, genç-yetişkin okumayı seviyorum. Bu kimi ilgilendirir? Bir de kalkıp fantastik distopik bir seriyi okuduktan sonra yapıyorsunuz ya bu eleştiriyi "çok saçma" diye!!


Bir hocamın dediği gibi: Üzerinde fantastik yazan bir kitabın kapağını açtığın anda yazarla o kurmaca sözleşmesini imzalamış oluyorsun. Daha sonrasında "Çok saçma, gerçek dışı" diyerek yazara ihanet etmeye hakkın yok.


Ama eminim bir çoğunuz bilmeyerek okuyorsunuzdur :)


Daha fazla uzatmak istemiyorum biliyorum ki boşuna yoracağım kendimi. Çünkü bu hayatta değişebilecek en güç şey düşüncelerdir. En çokta kitap okuduğunu iddia eden bu insanların dar kafalılığı üzüyor beni, tabii okumak var, OKUMAK var. Umarım bir gün yıkabilirsiniz bu kendiniz gibi olmayanlara karşı beslediğiniz nefretinizi ve ön yargılarınızı.

Yorumlar

  1. Ne güzel yazmışsınız, çok haklısınız :)

    YanıtlaSil
  2. Ben şu anlamda size katılıyorum. Okuduğun herşeyin muhakkak insana katacağı birşeyler vardır kesinlikle. Hiç bir okuma boşa değildir. Ve sürekli Tolstoy okuyan! insanın bile arada bu tarz kitaplarla zihnini gevşetmesi lazım. Şu bir gerçek ki bu tarz kitaplar dediğiniz gibi evet okuma hızını arttırır, kitap okumayı sevdirir, en azından kitap okutturur ancak hayata bakış açısı, farklı duygu ve düşünceleri görmek ve zihin egzersizi yapmak için klasikleri! de okumak lazım. Bence sıkıntı ikisi karıştıranda değil sıkıntı tamamen bu tarz kitaplar okuyan gençlikte. Biliyorum uzun oldu ama :) Örnek vereyim benim eşimin yeğeni de tamamen bu tazr kitaplar okuyordu ve ben ona bir kitap önerisinde bulundum. Kitap "Bülbülü Öldürmek". Ve bu kitap benim şu ana kadar okuduğum en anlamlı ve basit kitap. Ancak okuyamadı ! Bence bu bir sıkıntı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabii klasikleri okumak çok gerekli, bunu tartışmıyorum kesinlikle. Amacım klasiklerle vakit geçirmek için yazılmış olan bu tür kitapları aynı kefeye koymak da değil. Benim anlatmak istediğim daha doğrusu yakıştıramadığım şey kitap okuduğunu iddia eden, yani belirli bir kültür seviyesi olan bu insanların gençlere, fantastik veya distopya her neyse bu türlere karşı olan nefret yaklaşımları. Klasikler okunmalı mı? Okunmalı. Ama bir insana bunu ancak tavsiye edebilirsiniz yada en fazla kitap hediye edebilirsiniz teşvik amaçlı. Yalnızca bir insanın okuduğu kitaplar nedeniyle aşağılanmasını çok yanlış buldum ben. Vakit ayırıp düşüncelerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim.

      Sil
  3. Sana çok katılıyorum. Son zamanlarda kitap yorumlarıyla içli dışlı olduğum için bu tip yorumları ben de görüyorum. Bu eleştirilerin çoğu distopya türüyle oluyor, bazen historical aşk romanları okuyanların da eleştirildiğini görüyorum. Ben edebiyat okumayı seven biri olarak da kendimi şanslı sayıyorum. Fakat sevmesem bile kimsenin kalkıp bana niye hep bestseller romanları okuyorsun demeye hiçbir şekilde hakkı yok. Artık okuduğumuz kitaplarla bile dalga konusu oluyoruz. Değişik bir alemde yaşıyor insanlar. Bu biraz da kendini savunabilmeyle de alakalı. Ben her kitaptan bir şeyler kapıyorsam karşımdaki gelip beni eleştirmeye çalıştığında onu bastırabilecek bir karakterim ama tabii ki kimsenin de kalkıp niye bunu okuyorsun diye eleştirmeye hakkı yok. Eline sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keşke herkes bu şekilde düşünebilse ama gerçi sadece kitaplara yönelik değil nedense hayatın her alanında insanlar düşmanlaştı birbirine karşı, o da ayrı bir mesele tabii. Keşke biraz daha anlayışlı olabilsek birbirimize karşı.

      Sil
  4. Bu konuda ben de bir yazı yazmayı düşünüyordum ama tembelliğimden yazamadım. Sen durumu çok güzel anlatmışsın. Ben de Türkçe öğretmeni olarak Türk ve Dünya klasiklerini okuduğum kadar popüler kitapları, romantik kitapları da okuyor ve seviyor. Her kitabın yeri ayrı. Geçen gün kendisi hiç kitap okumayan bir tanıdığım beni işe yaramaz kitaplar okumakla suçlamıştı da çok sinirlenmiştim. Keşke insanlar biraz hadlerini bilse.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, kesinlikle hazırlayın bence. Ne kadar çok insan okursa o kadar iyi. Kitabın k'sından haberdar olmayan insanların saldırısı tamamen kıskançlıktan diye düşünüyorum ben, tabii çok sinir bozucu oluyor orası ayrı.

      Sil
  5. Bence bu tür düşüncelere sahip insanlar zaten 'kitap okuma' eyleminin idrakına varamamış insanlardır. Kitap okuyan, gerçekten isteyerek bunu yapan biri bu kadar sığ ve anlamsız şeylere kafa yormaz bir kere. Kimin ne okuduğuyla ilgilenmek bana göre tamamen gereksiz bir uğraştan başka bir şey değil. Kitabın illa ki bir şeyler katması da gerekmez bence - ki istemese de, biz fark etmesek de katar o yine de - okurken insana yaşattığı hisler de bir o kadar da önemlidir. Hepimizin düşüncelerinin tercümanı olmuşsun canım, eline sağlık. Okumaya devam :')

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Noktasına, virgülüne kadar katılıyorum yazdıklarına. Ne kadar güzel bir ifade şekli bu, eline sağlık :)

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

The Vampire Diaries (Vampir Günlükleri) Tanıtım

Seninle Bir Ömür / The Longest Ride / Film Önerileri #1