Film Önerileri #3 Labirent: Alev Deneyleri


rapunzelin kulesinden

    Vizyon Tarihi: 18 Eylül 2015
    Yapımı: 2015 - ABD
    Süre: 131 Dakika
    Yönetmen: Wes Ball
    Senaryo: T.S. Nowlin
    Tür: Bilim-kurgu, Aksiyon, Gerilim, Dram, Macera
    Oyuncular: Dylan O'brien, Thomas Brodie-Sangster, Kaya Scodelario

rapunzelin kulesinden

   Yeniden merhabalaar. Bugün size, aslında yine aylar önce vizyona girmiş, ancak benim yeni izleyebildiğim, James Dashner'in Labirent serisinden beyaz perdeye uyarlanan ikinci filmi, Alev Deneyleri'nden bahsetmek istiyorum biraz. Kitap kurtları olarak bir çoğunuz biliyorsunuzdur çünkü Labirent oldukça popüler bir seri ve bu kadar ses getirmiş olması nedeniyle beyaz perdeye uyarlandı. Ben genelde bu tür serileri önce okuyorum ve daha sonra filmi izliyorum -tabii ki genelde hayal kırıklığıyla sonuçlanıyor bu- ancak bu sefer kitapları okumadan önce ilk film olan "Ölümcül Kaçış"ı izlemek gibi bir hata yaptım. Çünkü eğer filmi izlememiş olsaydım muhtemelen şimdiye kadar kitaplarını alıp okumuş ve muhtemelen çok çok daha fazla sevmiştim. Bu nedenle filmi izledikten sonra bende maalesef, "Zaten konuyu öğrendim, filmleri takip ederim artık" düşüncesi oluştu. 

   İzlemeye başlamadan önce bir kaç yerde filmin çok ağır ilerlediği yönünde bir kaç eleştiri gördüm ancak izledikten sonra biraz şaşırdım çünkü filmin ağır ilerleyen hiç bir sahnesi bulunmuyordu bana göre. Aksiyon daha ilk sahnelerden başladı ve o tempo filmin sonuna kadar bir azaldı bir arttı ama hiç kesilmedi. Bu yönüyle beni tatmin etti açıkçası çünkü ben çoğu filmi izlerken olayların ağırlaştığı sahnelerde filmden kopuyorum çoğu zaman ama Alev Deneyleri'nde hiç böyle bir şey yaşamadım.

rapunzelin kulesinden

   Şimdi başta söylediğim gibi önce filmi izleyerek neden hata yaptığımı düşündüğümü açıklamak istiyorum size. Ben film bittiğinde asıl hikayeden habersiz olarak, aslında güzel bir uyarlama izlemiş olduğumu düşünüyordum ki sonrasında okuduğum yorumlarda böyle olmadığını fark ettim. Aslında filmin kitaplarıyla pek alakası yokmuş duyduğuma göre ve hatta bunu kitap-film arası karşılaştırmalar yaparak açıklamışlar ve 2. filmin aslında 3. kitaptan da bazı parçalar alınarak oluşturulmuş olduğunu öğrendim. Bunları okurken seriyle ilgili biraz spoiler yemiş oldum ancak gerçekten ciddi derecede hikayeyi değiştirmiş olduklarını fark ettim bu yorumlardan sonra. Benim gibi asıl hikayeden bi haber olan izleyiciler için keyifli, aksiyonu yüksek ve gayet izlenebilir bir filmdi ancak ben, konusu neredeyse tamamen değiştirilerek kitaptan beyaz perdeye aktarılan filmlere ciddi derecede sinir oluyorum.

rapunzelin kulesinden

   Filmleri hiç izlememiş ve hatta seriyi duymamış olanlar için, ilk filmde dahil -film odaklı olarak- konusundan bahsetmek istiyorum biraz:

  İlk film Ölümcül Kaçış'ta baş karakterimiz olan Thomas'ı ismini bile hatırlamaz bir şekilde bir çok çocuğun bulunduğu etrafı yüksek duvarlarla çevrelenmiş bir alana göndermeleri ve Thomas'ın kaçmaya çalışmasıyla başlıyor filmin ilk sahneleri. Sonradan öğreniyoruz ki orası bir labirent ve çocukların bir kısmı yıllardır orada yaşıyor ancak nerede olduklarına ve neden orada bulunduklarına dair hiç bir fikirleri yok ve buradan kaçmalarının imkanı da yok. Yalnızca belirli zamanlarda labirent denilen duvarlar belirli bir süre için açılıyor ve çocukların kendi aralarında oluşturdukları "koşucular" bu süre zarfında labirent'te keşfe çıkıyor. Daha sonrasında Thomas'ta bu koşuculara katılıyor ve bir çok mücadele sonrasında, sonunda bir grup Labirent'ten kurtulmayı başarıyor. Bazı soruların cevaplandığı düşündüğümüz sahnede film sonlanıyor ancak her cevap doğru cevap olmuyor tabii ki.

rapunzelin kulesinden

   İkinci filmde ise bu kaçışın aslında bir kurtuluş değil başka bir tuzak olduğunu fark ediyoruz ilk sahnelerde. Daha sonrasında yeni karakterler dahil oluyor hikayeye ve daha önce defalarca söylediğim gibi filmin ilk sahnesinden son sahnesine kadar kıyasıya bir mücadele izliyoruz ve merak unsuru filmin sonuna kadar bağlı tutuyor sizi filme.

   Bu nedenle ben yalnızca bir izleyici olarak filmi değerlendirdiğimde oldukça başarılı buldum ve her iki filmi de çok beğendim. Ancak en kısa zaman da kitaplarını okumaya karar verdim. Okuduktan sonra fikirlerim değişir mi bilmiyorum ama canınız sıkıldıysa ve güzel vakit geçirtecek bir film bakıyorsanız, Labirent filmlerini izlemenizi kesinlikle tavsiye ederim. 

   Son olarak: 3. film Son İsyan, 2017'de vizyona girecekmiş haberiniz olsun. Görüşmek üzere, keyifli tatiller :)

PUANIM
rapunzelin kulesinden

Yorumlar

  1. merhaba cnm öncelikle bloğunun içeriğini çok beğendiğimi belirtmek isterim :) 33. takipçinim bende beklerim güzellik bloğuma, Ayrıca filmleşen kitapları hep önce okumuşumdur kesinlikle filmlerini izleme taraftarı değilim. :) Sevgiyle kal

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoş geldiniz, çok teşekkür ediyorum :) Genelde ben de kitapları okumayı tercih ediyorum ancak bu sefer böyle bir istisna oldu.

      Sil
  2. Birinci filmide izlemiştim bunuda izledim harikaa , sevgiler.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

The Vampire Diaries (Vampir Günlükleri) Tanıtım

Seninle Bir Ömür / The Longest Ride / Film Önerileri #1