Lola ve Komşu Çocuk - Stephanie Perkins



Yazar - Stephanie Perkins
Tür - Romantik, Genç-Yetişkin
Orjinal Adı - Lola and The Boy. Next Door
Yayınevi - Yabancı
Çevirmen - Aslı Tümerkan
Sayfa Sayısı - 320

Geçmişinde kalan çocuk, gelecekteki aşkı olabilir mi? Henüz kendini geliştirme aşamasındaki tasarımcı Lola Nolan modaya inanmıyordu... O, kostümlere inanıyordu. Kıyafet ne kadar parıltılı, eğlenceli ve farklı, yani etkileyiciyse o kadar iyiydi. Ve Lola'nın hayatı, özellikle de seksi rockçı erkek arkadaşı varken mükemmele gayet yakındı. Ta ki Bell ikizleri olarak da bilinen Calliope ve Cricket mahalleye tekrar taşınıp Lola'nın derinlere gömdüğünü düşündüğü acı verici geçmişini günyüzüne çıkarana kadar.


                                                               YORUMUM

Merhabalaaar. Lola ve Komşu Çocuk bitti. Hem de benim için rekor sayılabilecek bir süredeee! Çünkü son zamanlarda -tamam son zamanlarda değil, neredeyse 1 yıla yakın bir süredir- 1.5 günde kitap bitirebildiğim olmamıştı. Sanırım eski "ben" geri döndü. Oleeeey :)

Bu sefer lafı uzatmadan hemen yorumuma geçiyorum: Lola ve Komşu Çocuk gerçeekten okumayı çok istediğim bir kitaptı, devamlı D&R'ın En Çok Satanlar rafında o güzel, ciltli kapağıyla bana bakıyordu ve sanırım bu yüzden beklentim tavan yapmıştı. Özellikle ödüllü mödüllü falan. Şimdi diyeceksiniz "ee, güzel değilmiydi yani?" Kitap güzeeeldii aslında, yani vakit geçirmek için kesinlikle okunabilir; tatlı bir hikayesi ve anlatımı var insanı hiç yormuyor, aslında tam olarak plajda okumalık bence.

Yalnız hakkını yiyemem yazar karakterlere çok çalışmış. Zaten tamamen karakter odaklı, baştan sona kadar Lola'nın düşüncelerini dinliyoruz. Aa bu arada karakterleri tanıtayım: Bir Lola'mız var bu kız hafif çatlak :) Devamlı kostümlü partilerine gider gibi giyinen, rengarenk süslü püslü hayatı olan ve eşcinsel ebeveynleriyle yaşayan on yedi yaşında bir ergen. Bir de Sevgilisi Max var ki Lola'nın taaam zıttı. Ondan hem büyük hem de grubu olan bir rock'çı. Böyle serseri, asi, yakışıklı bir tip; dövmeler, uyuşturucu falan filan. Tam da bugüne kadar alışmış olduklarımızdan yani. Ama Lola'yı seviyor, Lola'da onu. Taaa kiiii, kızımızın ilk aşkı olan ve geçmişte kalbini feci kırmış komşu çocuk mahalleye geri taşınana kadar. Tahmin edersiniz ki olaylar bundan sonrasında biraz karmaşıklaşıyor.

Şimdi biraz komşu çocuktan bahseselim. Emin olun ki bu güne kadar alıştığınız esas çocuktan çok farklı. Başlarda -hatta neredeyse kitabın sonuna kadar- ben pek sevemedim nedense. Dedim ya biraz değişik. Biz insanlar böyleyiz işte aynı olunca "yine mi aynı ya" diye eleştirir farklı olunca da değişik diye burun kıvırırız. Yani kendi adıma konuşuyorum. Neyse şimdi konudan uzaklaşmayım. Komşu çocuk yani gerçek adıyla Cricket Bell -ki kendisi Alexandra Graham Bell'in soyundandır. Gerçekten çok yaratıcı olmuş- başkarakterlere göre çook pasif kaldı. Bir de 1.95 boyunda ve zayıf. ayrıca dar, kısa paçalı pantolonları, sivri burunlu ayakkabıları, dimdik saçları falan var. İtici gelmiyor mu? Ama tabii ki buna karşılık gerçekte var olamayacak kadar iyi niyetli, romantik, düşünceli ve anlayışlı. Birde etkileyici mavi gözleri var. Hele sonunda Lola'ya anlattığı hikaye ve verdiği hediyee... Tamam tamam komşu çocuğu da sevmişim ben. Zaten elinden bırakamadığım bir kitaba olumsuz yorum yapmam ayıp bir şey.


Bir de kitabın yazarını gördükten sonra Lola'yı hiç yadırgamıyorsunuz emin olun. Renkli saçlar, o tür bir giyim tarzı falan bir de eşiyle birlikte dağ evinde yaşıyormuş ve evinin her duvarı gök kuşağı renklerine boyalıymış. Çok hoş değil mi? Düşünsenize Lola aslında yazarımız komşu çocukla evlenmiş ve yıllar sonra hikayelerini anlatıyor. Ayy, böyle düşününce daha bir ilgi çekici geliyor kulağa :)

Neyse çok konuştum, kitabı okumayanlara bir şey kalmadı neredeyse bu yüzden hemen toparlıyorum. Sonuç olarak: Kitap sade ve sürekli aynı tempoda ilerlemesine rağmen sıkmıyor ve elinizden bırakamıyorsunuz. Yani okumaya değer mi? Bu tamamen size kalmış bir şey.


Dipnot: Kitap seriymiş meğersem :O Lola'da serinin ikinci kitabı. Ancak karakterler ve hikayeler farklı. İlk kitap Lola'nın aynı iş yerinde çalıştığı Anna ve sevgisiyle alakalı. Başka bir yayın evi farklı bir isimle ve kötü bir kapakla çıkarmış. Umarım Yabancı olaya bir el atar.

Görüşmek üzere, kendinize iyi bakın!


PUANIM





"Hayat her gün aynı insan olmak için fazla kısa."

"Ben modaya inanmıyorum. Kostümlere inanıyorum."

"Elindeki yazı ona CARPE DIEM talimatını veriyor. Anı yakala."

"Hayat ne elde ettiğin değil, elde ettiğinle ne YAPTIĞINDIR"

"Yani ikinci şanslara inanıyor musun?" 
"İkinci, üçüncü, dördüncü. Ne gerekiyorsa. Ne kadar zaman gerekiyorsa. Eğer insan doğruysa," diye ekliyor.
"Eğer o insan Lola'ysa?"
Bu sefer gözlerime bakıyor. "Ancak diğer insan Cricket'sa"

"Bana ayı ve yıldızları vermiş çocukla el eleyim."

Yorumlar

  1. Blogunuz çok güzel. Kitap yorumunuz için teşekkürler, kaleminize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok, çok teşekkür ediyorum. Beni mutlu ettiniz :)

      Sil
  2. Çok eğlenceli bir yazı olmuş. Emeğinize sağlık takip ettim bende beklerim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalaar hoş geldiniz :) Teşekkür ederiim, hemen geliyorum :)

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

The Vampire Diaries (Vampir Günlükleri) Tanıtım

Seninle Bir Ömür / The Longest Ride / Film Önerileri #1